Vörtbröd
Färdigt på: 3 tim 10 min
Ingredienser
500 g vatten40 g jäst
150 g vört (finns i mataffärer)
550 g siktmjöl
650 g vetemjöl
50 g smör
125 g mörk brun sirap
5 g pomerans
5 g hela nejlikor
5 g hel kardemumma
5 g malen kanel
3 g riven ingefära
20 g salt
Gör så här
1. Värm upp vattnet till 37 grader (fingervarmt) och smula ner jästen. Rör med träslev tills jästen lösts upp och häll därefter i vattnet i en matberedare tillsammans med vörten.
2. Tillsätt hälften av siktmjölet och två tredjedelar av vetemjöl och låt matberedaren gå i 5 minuter. Svep sedan över en duk över beredaren och ställ för att jäsa i 60 minuter. Mortla under tiden kardeumman och nejlikorna.
3. Blanda ner övriga ingredienser i matberedaren. Håll ett öga på degen när mjölet tillsätts, ibland behöver man nämligen inte använda sig av allt mjöl. Blanda i ca 8 minuter. Låt vila i 40 minuter under duk.
4. Ta upp degen, knåda ordentligt och dela den i tre bitar. Arbeta ut varje bit till en limpa och lägg på plåt. Låt jäsa i cirka 40 minuter under duk och sätt under tiden ugnen på 250 grader.
5. Ställ in en djup plåt i botten av ugnen med några matskedar vatten i. Ställ in plåten med limporna och sänk därefter värmen till 220 grader. Grädda i cirka 30 minuter. Ta ut och pensla limporna med smör.
Alla dessa kryddor och olika smaker i brödet kommer göra det så fantastiskt gott... Och inte nog med det, doften i lägenheten eller huset lär ju sprida sig så man blir alldeles till sig! åhh... Måste baka det snart, nu får veckorna allt snabba på sig liiiite... :-)
Ett steg närmare..
Marabou Vintervit
Ha en skön fredag allihop! Känner på mig att det kommer komma lite inlägg nu under helgens gång, så håll utik! :-)
En liten påminnelse..
Ha en fin dag allihop så hörs vi snart igen :-)
Adventsljus
Idag har det varit riktigt höstrusk, ösregn hela dagen och jag som ville gått en härlig promenad.. Så blev det inte! Har dock fått gjort en hel del annat, bland annat handlat presenter till födelsedagsbarnen som fyller imorgon samt köpt fyra stora vita blockljus som ska användas till adventsljus i år. Köpte även en silvrig ljuspenna på Panduro som jag tänkte skriva siffror 1,2,3,4 på ljusen med och sedan köpte jag en pärl-slinga på ikea i rött som ska få dekorera både adventsljusen och min ljuskrona i köket tillsammans med lite lingonris. Åh, nu är jag verkligen i pysslar-tagen och vill ha första advent nu så man kan börja på allvar utan att känna sig allt för konstig :-) Hur ska era adventsljus se ut i år?
Det finns många ljus som inspirerar mig och jag ska nog hitta på en riktigt bra dekoration.. Slänger in lite bilder på adventsljus i stora, vita blockljus så ni också ska få lite inspiration och se vilket håll jag lutar åt i år. Vitt, lite lantligt och hyffsat enkelt!
Tycker det var jättemysigt med bilder på ljusen som i sista kortet! Men jag lovar att fixa min kamera tills det börjar bli advent och jul så ni får massvis med smarriga bilder och så ni ser exakt hur jag gjort :-)
Ett litet tips för julgranen..
Viktigt när man väljer gran är att det är en färsk gran, ofta så är inte granarna färska hos stora julgransodlare då de kan börja hugga granarna redan i september/oktober för att hinna klart fram mot juletider! Inte konstigt att man haft granar som barrar så fort de tagits in...
En annan viktig sak när man kommer hem med sin gran är att låta den gradvis vänja sig vid värmen inomhus, det är inte bara vi som reagerar på att gå från minusgrader till många plus! Ett smart tips är att låta granen stå i garaget eller förrådet där det är "mellanvarmt" någon dag eller två innan du tar in den så den hinner tina lite :-)
En gran vill ha mycket vatten UTAN socker eller annan tillsats i vattnet! Så fort granen torkar ut, börjar den barra.
Ett annat tips är att skära små skårpr i granens fot så att det finns färska öppna gångar att "dricka" vatten från. Det gäller även att ha en färsk yta i sågskäret då foten ofta har slagits mot marken och då har faktiskt många av vattenkanalerna dött, så de inte kan ta upp det vatten den behöver för att stå grön och grann.
Ett bra sätt att ge granen ett extra lyft är att spreja lite vatten på grenarna, precis som man kan göra när man duschar sina blommor för att de ska få lite extra liv! Det är ju inte så svårt att göra, eller hur? :-)
Och sist men inte minst: Köp inte en för liten julgransfot bara för att den är snyggare/tar mindre plats! En gran vill ha mycket vatten och då bör foten vara tillräckligt stor för att rymma mycket vatten också. Man har som regel att den bör rymma minst en liter per 2,5 cm av stammens diameter. Så ut och köp en större julgransfot och följ dessa tips om ni vill att er julgran ska stå grön och grann i stugan hela julen lång! :-)
(Källa: SkogsSverige)
![](https://cdn2.cdnme.se/cdn/7-2/2251517/images/2010/christmas-tree-lights1_114067141.jpg)
Första saken på min önskelista 2010
Leif Mannerströms Julkokbok - 1a på min lista just nu. Kan vara för jag varit på sjömagasinet och ätit världens lyxigaste middag där förrätten bestod i den godaste sill jag någonsin smakat... Men boken vill jag prompt ha och hade helst velat ha den innan jul, kanske i födelsedagspresent nu i november? Jag vill iallafall kunna bjuda folk på recept ur denna bok, mysa med julmusik och laga spännande rätter av Mannerström. Han är en av Sveriges bästa kockar, det kan vi inte komma ifrån. Och om du känner någon som älskar matlagning, och julmat&bak så är detta en perfekt klapp!
![](https://cdn3.cdnme.se/cdn/7-2/2251517/images/2010/mannerstrms_113344663.jpg)
Finns den i mitt hem kommer den också få vara uppe hela julen, synas för alla som kommer!
Tävling!
Det är en jättefin Julbok där man ska skriva om sina traditioner och annat skojigt. För att delta behöver du skriva en jultradition man själv har, och mitt val blev faktiskt ganska enkelt!
Så länge jag kan minnas har min pappa varit en höjdare på att baka. Speciellt vid jul. Han har alltid varit duktig och gjort egen pepparkaksdeg och när vi var små gjorde han fantastiska pepparkakshus medan jag och mina syskon gjorde pepparkakor och åt upp degen ;-) Eftersom jag älskar julen och att baka så vägrar jag ge upp den traditionen, så fortfarande varje Lucia har pappa gjort sin berömda pepparkaksdeg så kommer jag och vi gör egna pepparkakshus, massvis med pepparkakor och julgodis i överflöd. Hit hör också att lyssna på Klasses Julskiva från Klasses julkalender där vi kan varenda låt in i minsta detalj. Detta är min absoluta favorit-tradition jag har med min fina, lilla pappa. Den traditionen ska jag aldrig överge och när jag får barn ska dem minsann vilja hem till morfar och baka pepparkakor på Lucia, där med basta! :-)
Kika in hos Sanna här och delta du också! Alltid kul att läsa andras traditioner :-)
![](https://cdn1.cdnme.se/cdn/7-2/2251517/images/2010/img_2502_112591075_113342801.jpg)
Är den inte fin? Tänk vad mysigt att sitta och skriva i den dagarna fram till jul...
Jag blir glad av det lilla
Har det snöat hos er idag också? Kanske ska skriva att jag bor i Göteborg också, så alla vet vart jag menar att det snöat och varför det är väldigt ovanligt att få snö redan nu. Jag minns att sist det var snö på min födelsedag den 9onde november var när jag fyllde 12, alltså för 11 år sedan. Efter det har det nog inte varit snö så tidigt, möjligtvis så lite som det kom idag för det året var det flera dm snö när jag vaknade den morgonen.
![](https://cdn3.cdnme.se/cdn/7-2/2251517/images/2010/sno_113252078.jpg)
Är det inte helt underbart? :-)
Ett litet pysseltips...
![](https://cdn3.cdnme.se/cdn/7-2/2251517/images/2010/julsaker1c_112933080.jpg)
Ett viktigt datum i inredningsvärlden...
Allt i Hemmet är en underbar inredningstidning, och när de har julspecial är det ännu bättre. Det tråkiga med mig är bara att jag kan inte lägga ifrån mig tidningen när jag har den i handen, det vill säga att jag läser ut den innan jag hinner blinka. I år hoppas jag det finns massvis med inspiration, speciellt om en vit jul, för det är det jag är sugen på i år. Alltså vit och silver/guldig inredning och pynt. Jag har en tendens till att variera mig varje år, men det tycker jag bara är kul, dels för att få en helt "ny" jul varje år och dels för att öka på förrådet med alla fina julsaker!
Vad tycker ni om för färger och former i er julinredning? Ska det vara det klassiska röda, vita och gröna eller tycker ni om alla färg-experiment som körs? För två år sedan var det väl svart och lila om jag inte minns fel. Min personliga favorit och som varit i många år nu är snögubbar. Det är det du hittar mest hemma hos mig under jul!
![](https://cdn3.cdnme.se/cdn/7-2/2251517/images/2010/cimg1815_20246221_112932561.jpg)
En del av mina snögubbar liknar denna sötnosen!
Ett litet shoppingtips..
Klicka bara på länken ovanför så kommer ni direkt till sidan med julpynt!
Ett täcke av frost..
Att vi Göteborgare får en vit jul i år också! :-)
Det är ju en av sakerna jag hoppas på allra mest inför julen. Snö. Jag minns en jul så väl när jag var liten, jag var hos mina kusiner ute på landet och min morbror agerade tomte. Det var massvis med snö och han kom pulsande från skogen med en lykta i ena handen och en säck i andra. Lyckan var total för en liten jul-älskande tjej som mig!
Nu har pepparkakorna kommit ut i butik, och även julmusten har kommit på sina ställen. Har ni börjat köpa det än? Jag tycker faktiskt det är för tidigt, jag brukar försöka ha som tradition att hålla mig iallafall till första advent innan jag tar min första pepparkaka och mitt första glas julmust för säsongen. Men igår så åt vi ost och kex hemma hos min mamma och hennes sambo och gissa om jag blev sugen på pepparkakor när jag åt ett kex med ädelost på.. Så här kommer ett hett tips ifrån mig, har ni inte smakat på pepparkaka med ädelost på, GÖR DET I ÅR! Jag hade inte provat innan förra julen, och var riktigt skeptisk och tyckte det lät vidrigt rent ut sagt. Men jag testade och blev frälst. Speciellt gott var det med den ädelosten man kan köpa på tub, perfekt smak och jättelätt att bara klicka ut på pepparkakan. Så jag kommer minsann bjuda på pepparkakor, ädelost och glögg denna vintern. Kommer ni? :-)
13 oktober...
Nej, nu ska jag ta och göra det jag loggade in för att göra, trixa lite med designen så jag får den iordning. Just nu känns väl allt lite pannkaka, men det kommer bli bra när jag blir klar.. Det får ta sin lilla tid bara. Ha tålamod så hörs vi snart igen, ska uppdatera så ofta jag bara kan och har massvis med smaskiga kategorier för alla er jul-sugna där ute!