Vörtbröd
Färdigt på: 3 tim 10 min
Ingredienser
500 g vatten40 g jäst
150 g vört (finns i mataffärer)
550 g siktmjöl
650 g vetemjöl
50 g smör
125 g mörk brun sirap
5 g pomerans
5 g hela nejlikor
5 g hel kardemumma
5 g malen kanel
3 g riven ingefära
20 g salt
Gör så här
1. Värm upp vattnet till 37 grader (fingervarmt) och smula ner jästen. Rör med träslev tills jästen lösts upp och häll därefter i vattnet i en matberedare tillsammans med vörten.
2. Tillsätt hälften av siktmjölet och två tredjedelar av vetemjöl och låt matberedaren gå i 5 minuter. Svep sedan över en duk över beredaren och ställ för att jäsa i 60 minuter. Mortla under tiden kardeumman och nejlikorna.
3. Blanda ner övriga ingredienser i matberedaren. Håll ett öga på degen när mjölet tillsätts, ibland behöver man nämligen inte använda sig av allt mjöl. Blanda i ca 8 minuter. Låt vila i 40 minuter under duk.
4. Ta upp degen, knåda ordentligt och dela den i tre bitar. Arbeta ut varje bit till en limpa och lägg på plåt. Låt jäsa i cirka 40 minuter under duk och sätt under tiden ugnen på 250 grader.
5. Ställ in en djup plåt i botten av ugnen med några matskedar vatten i. Ställ in plåten med limporna och sänk därefter värmen till 220 grader. Grädda i cirka 30 minuter. Ta ut och pensla limporna med smör.
Alla dessa kryddor och olika smaker i brödet kommer göra det så fantastiskt gott... Och inte nog med det, doften i lägenheten eller huset lär ju sprida sig så man blir alldeles till sig! åhh... Måste baka det snart, nu får veckorna allt snabba på sig liiiite... :-)
Jag ÄLSKAR vörtbröd, det är bland det bästa ätbara på hela julen. Tänkte också göra eget för första gången. Vörtbröd med ost och rödbetssallad på, åh herregud så gott! :)
Sv: Nu äter inte jag kött, så ingen julskinka på vörtbrödet för min del. Men i övrigt, mmm! :) Längtar SÅ efter vörtbröd nu! Absolut, vi får uppdatera varandra om våra framgångar (?). :)
Är inte klar med tidningen än, men det verkar bra hittills. Ska läsa klart den nu inatt när jag jobbar igen. :)