Vörtbröd

I år ska jag baka mitt eget vörtbröd har jag bestämt. Jag älskar att baka och för ett tagsen undrade jag varför jag aldrig bakat vörtbröd, en stor favorit vid jul. Älskar brödet och vad är inte godast om hembakat?! Brukar ni baka eget vörtbröd? Dela gärna med er av tips och recept isåfall om ni vet något som är bättre än receptet jag lägger ut här nedan, för det tänker jag iallafall testa! Mumsigt värre!

Färdigt på: 3 tim 10 min
Ingredienser
500 500 g vatten
40 40 g jäst
150 150 g vört (finns i mataffärer)
550 550 g siktmjöl
650 650 g vetemjöl
50 50 g smör
125 125 g mörk brun sirap
5 5 g pomerans
5 5 g hela nejlikor
5 5 g hel kardemumma
5 5 g malen kanel
3 3 g riven ingefära
20 20 g salt


Gör så här

1. Värm upp vattnet till 37 grader (fingervarmt) och smula ner jästen. Rör med träslev tills jästen lösts upp och häll därefter i vattnet i en matberedare tillsammans med vörten.

2. Tillsätt hälften av siktmjölet och två tredjedelar av vetemjöl och låt matberedaren gå i 5 minuter. Svep sedan över en duk över beredaren och ställ för att jäsa i 60 minuter. Mortla under tiden kardeumman och nejlikorna.

3. Blanda ner övriga ingredienser i matberedaren. Håll ett öga på degen när mjölet tillsätts, ibland behöver man nämligen inte använda sig av allt mjöl. Blanda i ca 8 minuter. Låt vila i 40 minuter under duk.

4. Ta upp degen, knåda ordentligt och dela den i tre bitar. Arbeta ut varje bit till en limpa och lägg på plåt. Låt jäsa i cirka 40 minuter under duk och sätt under tiden ugnen på 250 grader.

5. Ställ in en djup plåt i botten av ugnen med några matskedar vatten i. Ställ in plåten med limporna och sänk därefter värmen till 220 grader. Grädda i cirka 30 minuter. Ta ut och pensla limporna med smör.

 

(Källa: recept.nu)

Alla dessa kryddor och olika smaker i brödet kommer göra det så fantastiskt gott... Och inte nog med det, doften i lägenheten eller huset lär ju sprida sig så man blir alldeles till sig! åhh... Måste baka det snart, nu får veckorna allt snabba på sig liiiite... :-)

Kommentarer
Postat av: Therese

Jag ÄLSKAR vörtbröd, det är bland det bästa ätbara på hela julen. Tänkte också göra eget för första gången. Vörtbröd med ost och rödbetssallad på, åh herregud så gott! :)

2010-10-31 @ 16:43:31
URL: http://goteborgsjul.blogspot.com
Postat av: Therese

Sv: Nu äter inte jag kött, så ingen julskinka på vörtbrödet för min del. Men i övrigt, mmm! :) Längtar SÅ efter vörtbröd nu! Absolut, vi får uppdatera varandra om våra framgångar (?). :)

Är inte klar med tidningen än, men det verkar bra hittills. Ska läsa klart den nu inatt när jag jobbar igen. :)

2010-10-31 @ 22:24:20
URL: http://goteborgsjul.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0