Apelsin-tips

Gjorde ju ett inlägg om en supergod apelsinvinäger, i receptet står det att man ska filéa apelsinen och citronen och alla kanske inte riktigt vet hur det går till. Därför tänker jag nu ge er ett litet tips om hur ni filéar dessa frukter på ett bra sätt, för en filéad apelsin smakar både fräschare och sötare än den som är delad på vanligt vis!

Det som gör att den blir s.k. filéad är att apelsinklyftorna skärs ut ur de tunna, vita hinnorna som omsluter dem. Första steget är att skära av båda ändarna på apelsinen så att den kan stå ordentligt. Därefter så skär du av skalet uppifrån och ned i en båge längs hela apelsinen. Här är det viktigt att ta det lugnt och vara noga, för du ska få med allt det vita och skära alldeles intill fruktköttet. Det är det vita som kan ge en lite besk smak! När allt det vita och skalet är borta håller du apelsinen i handen över en skål eller ett fat (det kan söla en del) och skär ut klyftorna mellan hinnorna med en vass kniv. Här är det väldigt viktigt med en bra och vass kniv så du inte förstör klyftorna! Tillslut har du ett fat fullt med fina, rena klyftor fria från hinnor och vitt skal. Saften som runnit ut kan du ta till vara på, varför inte hälla i den i lite vatten med lite rivet apelsinskal och få ett otroligt smakrikt bordsvatten? :-)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0