Knäck med mandel och choklad

Nu är det dags för lite recept tycker jag! Har precis hällt upp knäcken i formarna så nu står den och ska svalna. Jag gjorde lite annorlunda denna gången mot det klassiska receptet, så skickar in det här så får ni våga prova som jag eller köra på det klassiska som fungerar i alla lägen :-)

Ingredienser (ca 50 st) :

2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
2 msk smör
(1 ½ dl hackad mandel)
(2 msk kakao)

De som är inom parentes kan alltså bytas ut eller uteslutas. Här är det bara fantasin som sätter gränser. Jag hade velat testa med pepparkakskryddor i men hade inte det hemma så då fick det vara.

Gör så här:
Blanda socker, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull och koka upp, rör hela tiden mot botten så att massan inte bränner fast. Ställ en skål med iskallt vatten bredvid för att du skall kunna göra kulprovet och se ifall massan kokat klart. Detta kan ta allt mellan 10-20 minuter, dels beroende på hur mjuk eller hård du vill ha den och dels på hur fort den kokar upp. Det är bara att testa sig fram helt enkelt! :-) När du tycker att kulprovet ger ett bra resultat tar du av kastrullen från plattan, häller i smöret som gör att knäcken blir sådär härligt glansig och sedan det du vill smaksätta den med. För att göra det så enkelt som möjligt att hälla upp i formarna tycker jag det är enklast om man häller i smeten i en kanna och sedan häller smeten i formarna, den går att diska ur med väldigt hett vatten så oroa er inte för att du förstör kannan!

Ett annat tips som jag fick utav Leila är att använda sig utav ischoklad-formar istället för vanliga knäckformar, då knäckformarna är gjorda utav tunt papper och gärna vill fastna på knäcken när du ska äta den. Ischokladformarna är stabilare och lättare att hälla upp smeten i också, så därför tycker jag det är ett mycket bättre alternativ! De är dock lite dyrare och mycket färre i paketen. Så gör som ni vill, de vanliga fungerar ju som sagt också :-)



























Kommentarer
Postat av: Underbara Juletid

Mmm gott, jag ska också koka knäck idag.

2010-12-17 @ 09:45:55
URL: http://julen.gladers.net

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0